TERITORIU ACOPERIT DE SDL
Zonele geografice beneficiare ale Strategiei de Dezvoltare Locală
Fiecare colț al regiunii noastre are potențialul de a se dezvolta sustenabil și echilibrat!
STRUCTURA TERITORIALĂ GAL NE - ȚARA MARAMUREȘULUI
Acoperim 11 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din Maramureșul istoric, având un număr total de 64.159 locuitori. În cadrul acestui teritoriu, se regăsesc atât comune, cât și orașe, fiecare având un rol important în dezvoltarea locală sustenabilă.
Prin proiectele noastre, ne dorim să sprijinim fiecare comunitate să își valorifice resursele, să promoveze o dezvoltare echilibrată și să contribuie activ la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată.
COMPONENȚA TERITORIALĂ
- BISTRA – 3.716 locuitori, cu o suprafață de 128.37 km²
- BOGDAN VODĂ – 2.619 locuitori, cu o suprafață de 34.29 km²
- LEORDINA – 2.307 locuitori, cu o suprafață de 29.72 km²
- MOISEI – 9.317 locuitori, cu o suprafață de 118.32 km²
- POIENILE DE SUB MUNTE – 9.291 locuitori, cu o suprafață de 289.68 km²
- REPEDEA – 4.679 locuitori, cu o suprafață de 117.18 km²
- RUSCOVA – 5.373 locuitori, cu o suprafață de 40.87 km²
- VIȘEU DE JOS – 5.212 locuitori, cu o suprafață de 55.91 km²
- SĂCEL – 3.142 locuitori, cu o suprafață de 83.22 km²
- ORAȘ DRAGOMIREȘTI – 3.154 locuitori, cu o suprafață de 100.97 km²
- ORAȘ VIȘEU DE SUS – 15.349 locuitori, cu o suprafață de 441.61 km²
TERITORIU
Teritoriul este situat în Nord Vestul României, zona de est a Maramureșului istoric, la granița cu Ucraina, aparținând zonei montane. Teritoriul acoperit este coerent și omogen, compus din 11 UAT-uri conectate fizic. Toate fac parte din județul Maramureș, 2 dintre ele fiind orașe de rang 3 și restul comune de rang 4. Există și 2 stațiuni turistice, de interes local. Teritoriul ocupă 22% din suprafața județului și 14,18% din populația țării.
POZIȚIONARE
Poziționarea la nivelul țării este periferică având peste 80 km de graniță cu Ucraina, din care peste 77 km pe culmile Munților și 3 km de graniță naturală pe râul Tisa. Situarea periferică are avantajul de a oferi rezistență la stresul cauzat de schimbările rapide și dese ale factorilor de influentă majori prin conservatorism și păstrarea obiceiurilor tradiționale (folclor, arhitectură populară, port, economie montană tradițională, gastronomie montană și de transhumanță). Un specific al omogenității geografice și strategice este dat de vechile organizări tradiționale. Comunele nu aveau în organizare sate și cătune de munte, respectiv zone tradiționale de pastoral, specifice transhumanței oierilor, organizare regasită în prezent doar în Comuna Bistra.
STRATEGIC
Din punct de vedere strategic elementele principale sunt:
- Poziționarea periferică a teritoriului (rezistent la influențe rapide) dar cândva centrul geografic al Europei și granița triplă Romania – Polonia – Cehia;
- Administrarea teritoriului – istorică: Plase (ex. Plasa Viúeu, Plasa Iza, etc.) cătune Montane, Zone de pastoral Montan (zone montane de vară)
- Mixul de populație din teritoriu: amestec de populații specific zonelor de graniță, minorități de huțuli (ucraineni), țipțeri (germani), etc, cu culturi diferite, gastronomii diferite, porturi populare, religii, care trăiesc în armonie de sute de ani, contribuind la brandul național și internațional “Maramureș” ܈și la brandul regional și local “Maramureșul Istoric”.